Ιστορικό | Τμήματα | Ιματιοθήκη | Νέα-Εκδηλωσεις | Φωτογραφίες | Βραβεία | Ανακοινωσεις | Επικοινωνία

Το Λύκειο Ελληνίδων Ηρακλείου ιδρύθηκε στο Ηράκλειο ως Παράρτημα του Κεντρικού Λυκείου των Ελληνίδων το 1953, από μια ομάδα αξιολογότατων κυριών της πόλης μας, με έντονο το αίσθημα του εθελοντισμού. Η πρώτη του δραστηριότητα ήταν η ίδρυση της Σχολής Αναλφάβητων Γυναικών και το τμήμα Εθνικών Χορών, μια πολλή σημαντική προσπάθεια για την εποχή εκείνη, με πρώτη Πρόεδρο την αείμνηστη Αγλαΐα Βογιατζάκη. Στη σχολή Αναλφάβητων φοίτησαν 80 γυναίκες εντελώς αγράμματες, κυρίως εργάτριες. Έκτοτε διανύει μια επιτυχημένη ανοδική πορεία με πλούσιο και σημαντικότατο έργο.

Το βαρύ έργο του Λυκείου των Ελληνίδων Ηρακλείου, επιτυγχάνεται γιατί στηρίζεται σε πρόθυμους και δυνατούς εθελοντικούς ώμους των Προέδρων και των κυριών των Διοικητικών του Συμβουλίων. Πρόεδροι διατέλεσαν οι αείμνηστες Αγλαΐα Βογιατζάκη, Ελένη Γιαμαλάκη, Ελεονώρα Κατεχάκη, Χρυσούλα Μπουρλώτου.

Σήμερα το Λύκειο των Ελληνίδων Ηρακλείου αριθμεί ενεργά μέλη (γυναίκες κατά το καταστατικό του) και κάποια αρωγά μέλη και Επίτιμα. Επίτιμα μέλη είναι: Ο τ. Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κος Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κρητικών Συλλόγων Γερμανίας κος Γιάννης Επιτροπάκης. Επίσης ο αλήστου μνήμης Μητροπολίτης Δαρδανελίων και Πρόεδρος Αγίου Φραγκίσκου ΗΠΑ κος Αντώνιος Γεωργάκης, ήταν από τα επίτιμα εκλεκτά μας μέλη. Διοικείται από 18μελες Συμβούλιο με Πρόεδρο τώρα την κ. Ρίτσα Καλογεροπούλου.

Είναι Σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και δεν έχει επιδοτήσεις. Έχει άριστη συνεργασία με όλα τα Παραρτήματα Κρήτης και βέβαια με το Κεντρικό Λύκειο των Ελληνίδων Αθηνών. Επίσης με όλα τα Λύκεια της Ελλάδας, σε συνέδρια και ανταλλαγές πολιτιστικών εκδηλώσεων όπου κληθεί. Με όλους του πολιτιστικούς φορείς και τις αρχές της πόλης μας. Έχει στενή συνεργασία με το Ιστορικό Πολιτιστικό Κέντρο «Εθνάρχης Μακάριος ο Γ’» Παναγιάς Πάφου, με πολιτιστικές ανταλλαγές και στα δυο νησιά (εκθέσεις, χορούς, διαλέξεις, αδελφοποιήσεις).